Groep 8 > Hoe overleef ik de brugklas?

Hoe overleef je de brugklas?

Van je eigen, vertrouwde basisschool(tje) naar de grote middelbare school. Dat is best een grote stap. Op het Oostpoort maken we die overstap wat kleiner.

Jos Knegt, teamleider onderbouw: “De brugklas is natuurlijk wel even iets anders dan de basisschool. Opeens moet je sjouwen met een tas vol boeken, van het ene lokaal naar het andere. Zie je vier of vijf docenten op een dag, in plaats van je vertrouwde juf of meester. En je ouders mogen niet meer mee naar binnen. Ik merk dan ook dat veel brugklassers in het begin een beetje moeten wennen. Dan lopen ze met een grote tas op hun rug te zoeken naar een bepaald lokaal. Maar het mooie is: dat duurt niet lang. Al heel snel vinden ze elkaar en zie ik ze zelfstandiger worden. We doen ook van alles om dat te stimuleren: een vossenjacht in Artis, een sport- en speldag. En vier keer een projectweek, waarin ze als groep dingen gaan doen in of buiten de school. Bijvoorbeeld een tocht met opdrachten om op verschillende plekken in de stad selfies te maken.”

Zelf met de tram

“Buitengym is ook zoiets, dat wordt gegeven in de buurt van de Jaap Edenbaan. Daar moeten ze dan zelf naartoe komen, op de fiets of met de tram. In het begin misschien spannend, maar al snel alleen maar leuk. Natuurlijk helpen we de brugklassers ook om zelfstandiger te worden in het leren. Bijvoorbeeld: hoe maak je je huiswerk, en hoe stel je doelen voor de komende periode. Ook krijgen alle brugklassers een laptop, die ze gebruiken tijdens de lessen en bij het maken van het huiswerk.”

Gewoon scholier

“Je een ongeluk zoeken naar lokalen? Dat is snel verleden tijd zodra je doorkrijgt dat het eerste cijfer van het lokaal verwijst naar de etage. Dus lokaal 204 is op de tweede verdieping. En je ontdekt waarschijnlijk in no time de kluisjes, waarin je je boeken kunt opbergen. Zo kun je in de pauze de juiste boeken uit je kluis halen en hoef je dus niet meer te zeulen met die zware tas. Ik zeg tegen alle toekomstige brugklasleerlingen: maak je geen zorgen, binnen een paar weken ben je gewoon een scholier en weet niemand meer dat je een brugpieper was.”