Groep 8 > FAQ

Veel gestelde vragen

Je hebt misschien wel duizend-en-één vragen over onze mooie school in Amsterdam Oost. Dit zijn de vragen die het vaakst worden gesteld:

  • Hoort die mooie sporthal ook bij de school?

Zeker! De Montessori Sporthal Oost is er voor allerlei zaalsporten én voor onze gymnastieklessen. En wat dacht je van de dojo- en fitnesszaal? Daar mag je ‘gewoon’ gebruik van maken zodra je bij ons op school zit. De nieuwe sporthal, het Johan Cruyff-veldje ervoor, de ruime fietsenstalling en het schoolplein… Al die voorzieningen zorgen ervoor dat je als leerling van het Oostpoort lekker actief blijft.

  • Zijn er buitenschoolse activiteiten?

Naast de lessen hebben we ook activiteiten buiten de lessen om. Sommige ervan doe je onder schooltijd. Ga bijvoorbeeld in de pauze met elkaar schaken, hardlopen of basketballen! Er zijn ook workshops DJ-en en drama.
Buiten schooltijd kun je voor allerlei sportactiviteiten terecht bij Topscore. Streetdance, free running of badminton… Er is heel veel op sportgebied. Zo kunnen leerlingen in de onderbouw bijvoorbeeld ook hun gratis zwemdiploma A halen!
Voor sommige activiteiten betaal je een kleine bijdrage, maar de meeste zijn gratis.

  • Heeft het Oostpoort een kantine?

We hebben met onze kantine zelfs de Gouden Schoolkantine Schaal verdiend. Die wordt door het Voedingscentrum alleen gegeven als je kantine een gezonde uitstraling en aanbod heeft. Kijk maar eens: je oog zal meteen vallen op heerlijke broodjes, groente en vers fruit. En er is altijd gratis vers water met munt te krijgen.

  • Wat zijn de schooltijden?

De VMBO-lessen beginnen om 08:30 uur, die van HAVO-VWO om 09:20 uur. Rond half één is er een langere pauze tussen de lessen om te lunchen. Daarna beginnen de middaglessen. Voor de VMBO leerlingen lopen deze door tot maximaal 16:00 uur, de leerlingen van de HAVO-VWO gaan meestal zo rond 17:00 uur naar huis. Soms zijn er wijzigingen in het rooster, daarover word je altijd tijdig geïnformeerd.

  • Is de school makkelijk bereikbaar?

Vanuit heel Amsterdam komen leerlingen fietsend of met het openbaar vervoer naar het Montessori Lyceum Oostpoort. De school ligt vlakbij Station Muiderpoort. Ook op een paar minuutjes lopen vind je de haltes van bus 22, 37, 41 en 60 en ook tram nummer 1, 3 en 19.

  • Mogen leerlingen meepraten?

Dat vinden we zelfs heel belangrijk! Het Oostpoort heeft een actieve Leerlingraad. De school is er voor de leerlingen, daarom vinden wij het belangrijk dat zij ook meepraten over het onderwijs op onze school. Via de raad kunnen leerlingen aangeven wat zij graag zouden willen en wat misschien anders zou kunnen binnen de school.

  • Krijgen leerlingen extra ondersteuning als dat nodig is?

Natuurlijk. Samen met de ouders, de mentor en het ondersteuningsteam zoeken wij naar de hulp en begeleiding die op dat moment het best bij een leerling past. Het is hierbij heel belangrijk om zelf aan te geven waar je hulp bij nodig hebt.

  • Is het Oostpoort een strenge school?

Er zijn duidelijke regels en afspraken, zoals: op tijd komen, rustig in de gangen en op de trappen, géén telefoon in de les. Om te voorkomen dat er mensen in de school komen die hier niet thuis horen, krijgt elke leerling aan het begin van het schooljaar een eigen schoolpas. Die laat je bij binnenkomst even zien.

  • Hoe blijven de ouders op de hoogte?

Alle ouders krijgen een persoonlijke inlogcode voor Magister. Met dit digitale systeem kunnen zij het lesrooster en de schoolresultaten van hun kinderen volgen. Ook heeft onze website een speciaal deel met informatie voor ouders.

  • Kunnen ouders meepraten over de school?

In de Medezeggenschapsraad, kortweg MR, zitten de directie, docenten en ouders. Samen bespreken ze allerlei schoolzaken. Ook heeft het Oostpoort een Ouderraad voor een goede samenwerking tussen ouders en school. In de opvoeding kunnen ouders niet zonder docenten. En voor leerwerk kunnen docenten niets zonder ouders. We zoeken elkaar dus graag op om samen te werken voor uw kind.