Groep 8 > FAQ

Veel gestelde vragen

Je hebt misschien wel duizend-en-één vragen over dat grote gebouw aan de Polderweg in Amsterdam. Laten we met tien vragen en antwoorden beginnen.

  • Mogen leerlingen meepraten?

Het Oostpoort heeft een actieve Leerlingraad. De school is er voor de leerlingen, daarom vinden wij het belangrijk dat zij ook meepraten over het onderwijs op onze school. Via de raad, waarin ook de directeur zit, kunnen leerlingen aangeven wat zij graag zouden willen en wat misschien anders zou kunnen binnen de school.

  • Wat zijn de schooltijden?

De VMBO-lessen beginnen om 08:30 uur, die van havo-vwo om 09:20 uur. Rond half één is er een langere pauze tussen de lessen om te lunchen. Daarna beginnen de middaglessen. Voor de VMBO leerlingen lopen deze door tot maximaal 16:00 uur, de leerlingen van de HAVO-VWO gaan om 17:00 uur naar huis. Soms zijn er wijzigingen in het rooster, daarover word je altijd tijdig geïnformeerd.

  • Hoe blijven de ouders op de hoogte?

Alle ouders krijgen een persoonlijke inlogcode voor Magister. Met dit digitale systeem kunnen zij het lesrooster en de schoolresultaten van hun kinderen volgen. Ook heeft onze website een speciaal deel met informatie voor ouders.

  • Krijgen leerlingen extra ondersteuning als dat nodig is?

Natuurlijk. Samen met de ouders, de mentor en het ondersteuningsteam zoeken wij naar de hulp en begeleiding die op dat moment het best bij een leerling past.

  • Is de school makkelijk bereikbaar?

Vanuit heel Amsterdam komen leerlingen fietsend of met het openbaar vervoer naar het Montessori Lyceum Oostpoort. De school ligt vlak bij NS station Muiderpoort. Ook op een paar minuutjes lopen vind je de haltes van bus 22, 37, 41 en 60 en van tram 1, 3 en 19.

  • Hoort die mooie sporthal ook bij de school?

Zeker! De Montessori Sporthal Oost is er voor allerlei zaalsporten én voor onze gymnastieklessen. De nieuwe sporthal, het Cruyff-veldje, de fietsenstalling, het schoolplein… al die voorzieningen zorgen ervoor dat het Oostpoort – midden in de stad – een fijne school is voor onze leerlingen.

  • Is het Oostpoort een strenge school?

Er zijn duidelijke regels en afspraken, zoals: op tijd komen, rustig in de gangen en op de trappen, géén telefoon aan in de les. Om te voorkomen dat er mensen in de school komen die hier niet thuis horen, krijgt elke leerling aan het begin van het schooljaar een eigen schoolpas. Die laat je altijd aan meester Rick of meester Moussa zien als je de school binnenkomt.

  • Heeft het Oostpoort een kantine?

In 2019 hebben we met onze kantine zelfs de Gouden Schoolkantine Schaal verdiend. Die wordt door het Voedingscentrum alleen gegeven als je kantine een gezonde uitstraling en een gezond aanbod heeft. Kijk maar eens: je oog zal meteen vallen op gezonde broodjes, groente, fruit. En er is altijd gratis vers water met munt te krijgen.

  • Zijn er buitenschoolse activiteiten?

Naast de lessen hebben we ook activiteiten buiten de lessen om.
Sommige ervan doe je onder schooltijd. Ga bijvoorbeeld in de pauze met elkaar schaken, dammen of basketballen! Er zijn ook workshops poëzie en drama.
Buiten schooltijd kun je voor allerlei sportactiviteiten terecht bij Topscore. Streetdance, free running, badminton, ook hier weer basketballen – er is heel veel op sportgebied. Zo kunnen leerlingen in de onderbouw bijvoorbeeld ook hun gratis zwemdiploma A behalen als ze dat nog niet hebben!
Voor sommige activiteiten betaal je een kleine bijdrage, de meeste zijn gratis.

  • Kunnen ouders meepraten over de school?

In de Medezeggenschapsraad, kortweg MR, zitten de directie, docenten en ouders. Samen bespreken ze allerlei schoolzaken. Ook heeft het Oostpoort een Ouderraad voor een goede samenwerking tussen ouders en school.