Poëzie Revue Februaristaking

 

Op donderdag 15 februari vond er een bijzondere Poëzie Revue plaats in het OBA Theater in Amsterdam: de jaarlijkse Revue rondom de herdenking van de Februaristaking van 25 februari 1941. Voorafgaand aan de voordrachten kregen de leerlingen van Piet Hein, Iedersland, Yuverta Sloten en het MLO les over de Februaristaking en schreven daarop geïnspireerd gedichten. 

Tijdens de PoëzieRevue trad Dieuwertje Blok op met gedichten die in het thema pasten. De dansers van Turn it Loose en illusionist Celsius maakten van de Revue een heuse show. Yoran Vroom op drums en Vlado Spisiak op gitaar begeleidden de gedichten.

In de jury zaten Dieuwertje Blok, Kelly de Briais Backer van Mocca Amsterdam en Jaïr Stranders, de voorzitter van het Comité Februaristaking. Zij kozen welke gedichten in de prijzen vielen. Van het MLO deden D31B, Z31B en VMS4H mee.

Er zijn 3 leerlingen van het MLO in de prijzen gevallen.

  • Maylea Z31B met het gedicht Hoop. Over angst en toch ook weer hoop
  • Joseph VMS4H met Pijn. Een krachtig kort gedicht met o.a. de volgende zin: “Vrede is denken aan een medemens”

De prijs voor beste performer ging naar Fatima.(Z31B) Zij had zelf geen gedicht geschreven, maar droeg gedichten van anderen op een voortreffelijke wijze voor.

Dit project was een samenwerking met De Rode Loper op school.

 

Hoop

Ik ben thuis in mijn bed. Ik hoor en zie mensen wegrennen

en vluchten

Ik hoor opeens een harde knal. BAMM!

Ik zie huizen neerstorten

Ik hoor het alarm dat de oorlog gebeurt

Wat moet ik doen? Verstoppen? Ik weet niet wat ik moet doen

Bang … ik voel me alleen en bang

Ik ren uit huis. De lucht is grijs en het is donker

Ik zie lijken op de grond … alleen maar lijken

Snel moet ik me verstoppen zodat ik niet gevonden word

Ik moet doorgaan en niet angst voelen

Ik denk alleen maar dat ik door moet gaan … door…door en door..

Ik hoop dat ik mijn normale leven terug krijg

Maylea

MLO

 

Pijn

Oorlog is pijn

Vrede is denken aan een medemens

Mijn gedachten zijn met de nabestaanden

Hun kracht een blauwe bliksem 

Ons begrip een groene golvende zee

Joseph

MLO