FAQ

Veel gestelde vragen

Je hebt misschien wel duizend-en-één vragen over dat grote gebouw aan de Polderweg in Amsterdam. Laten we met tien vragen en antwoorden beginnen.

  • Mogen leerlingen meepraten?

Het Oostpoort heeft een actieve Leerlingenraad. De school is er voor de leerlingen, daarom vinden wij het belangrijk dat zij ook meepraten over het onderwijs op onze school. Via de raad, waarin ook de directeur zit, kunnen leerlingen aangeven wat zij graag zouden willen en wat misschien anders zou kunnen binnen de school.

  • Wat zijn de schooltijden?

De vmbo-lessen beginnen om 8:30 uur, die van havo-vwo een uur later. Rond half één is er een langere pauze tussen de lessen om te lunchen. Daarna beginnen de middaglessen. Voor vmbo-ers lopen ze door tot maximaal 16:00 uur, de leerlingen havo-vwo gaan om 17:00 uur naar huis. Soms zijn er wijzigingen in het rooster, daarover word je altijd tijdig geïnformeerd.

  • Hoe blijven de ouders op de hoogte?

Alle ouders krijgen een persoonlijke inlogcode voor Magister. Met dit digitale systeem kunnen zij het lesrooster en de schoolresultaten van hun kinderen volgen. Ook heeft onze website www.oostpoort.nl een speciaal deel met informatie voor ouders.

  • Krijgen leerlingen extra ondersteuning als dat nodig is?

Natuurlijk. Samen met de ouders, de mentor en het ondersteuningsteam zoeken wij naar de hulp en begeleiding die op dat moment het best bij een leerling past.

  • Is de school makkelijk bereikbaar?

Vanuit heel Amsterdam komen leerlingen fietsend of met het openbaar vervoer naar het Montessori Lyceum Oostpoort. De school ligt vlak bij NS station Muiderpoort. Ook op een paar minuutjes lopen vind je de haltes van bus 22, 37, 40 en 41, en van tram 1, 3, 14 en 19.

  • Hoort die mooie sporthal ook bij de school?

Zeker! De Montessori Sporthal Oost is er voor allerlei zaalsporten én voor onze gymnastieklessen. De nieuwe sporthal, het Cruyff-veldje, de fietsenstalling, het schoolplein... al die voorzieningen zorgen ervoor dat het Oostpoort - midden in de stad - een fijne school is voor onze leerlingen.

  • Is het een strenge school?

Er zijn duidelijke regels en afspraken, zoals: op tijd komen, rustig in de gangen en op de trappen, géén telefoon aan in de les. Om te voorkomen dat er mensen in de school komen die hier niet thuis horen, krijgt elke leerling aan het begin van het schooljaar een eigen schoolpas. Die laat je altijd aan meester Rick of meester Moussa zien als je de school binnenkomt.

  • Heeft het Oostpoort een kantine?

In 2019 hebben we voor onze kantine zelfs de Gouden Schoolkantine Schaal verdiend. Die wordt door het Voedingscentrum alleen gegeven als je kantine een gezonde uitstraling en een gezond aanbod heeft. Kijk maar eens: je oog zal meteen vallen op gezonde broodjes, groente, fruit. En er is altijd gratis vers water te krijgen.

  • Zijn er buitenschoolse activiteiten?

Naast de lessen hebben we ook ‘Brede School activiteiten’. Sommige ervan doe je onder schooltijd. Ga bijvoorbeeld in de pauze met elkaar basketballen, voetballen, schaken, dammen of tafelvoetballen! Na schooltijd kun je gratis meedoen met Topscore sportactiviteiten zoals zwemmen, basketballen, kickboksen en streetdance.

  • Kunnen ouders meepraten over de school?

In de Medezeggenschapsraad zitten docenten en ouders. Samen bespreken ze allerlei schoolzaken. Ook heeft het Oostpoort een Ouderraad voor een goede samenwerking tussen ouders en school.

© 2019, Montessori Lyceum Oostpoort, alle rechten voorbehouden

Creatie en realisatie: puur!fct