Kunst en Cultuur HAVO-VWO

Cultuuronderwijs HAVO-VWO leerjaar 1:

In 1 HAVO-VWO heb je het vak Kunst en Cultuur. Het domein sluit aan bij alle andere domeinen in de onderbouw. Het schooljaar bestaat uit 5 periodes die allemaal een eigen thema hebben en waar de opdrachten van Kunst en cultuur ook mee te maken hebben.

We starten we met het thema “Me, myself and I” waarbij je onderzoek gaat doen naar jouw eigen emoties en zelfportretten die je gaat verwerken met nog allemaal andere opdrachten van andere vakken in de vakoverstijgende opdracht het drieluik wat een presentatie van jou zelf wordt.

De tweede periode ga je bezig met het maken van je eigen kookboekbladzijde voor het Grote Oostpoort kookboek met daarin jouw favoriete recept. Je gaat dit recept niet alleen tekenen maar ook kleien en in het echt koken.

De derde periode ga je bezig met het thema “Liefde” en dan gaan wij kijken naar het meest bekende liefdesverhaal ooit: Romeo & Julia. Voor deze opdracht ga je eerst kennismaken met het toneelstuk en films bekijken die gebaseerd zijn op dat verhaal. Daarna ga je jouw eigen liefdesverhaal schrijven en een bijpassende filmposter maken. Vanaf deze periode komt er ook muziek in het aanbod bij.

In de vierde periode is het thema “Overleven” en gaan we bezig met het maken van je eigen eiland waar we gaan overleven en we gaan onze eigen overlevingsbox maken.

In de laatste periode van het schooljaar gaan we bezig met SCi-FI waarin jij je eigen stopmotion gaat maken met een groepje over het thema “SCI-FI”.

 

Cultuuronderwijs HAVO leerjaar 4:

In 4 Havo heb je het vak CKV. Dit is een verplicht vak voor iedereen in alle profielen. Bij het vak CKV ga je bezig met je eigen onderzoek, verbreding en vorming op het gebied van cultuur en kunst. We doen dit met werkboekjes en de online lesmethode kunstuithetvuistje.nl. We werken samen met de vakken maatschappijleer, Nederlands en Engels.

Het jaar is opgedeeld in 5 periodes en elke periode gaan we langs een andere disciplines met de daarbij horende culturele activiteiten.

Zo starten we het jaar met jouw eigen culturele zelfportret om daarna in periode 2 bezig te gaan met “Film en documentaires” en alles wat met feit en fictie te maken heeft.

In de derde periode gaan we bezig met “Nieuwe Media” waarbij je ook een helemaal eigen theoretisch en praktijkonderzoek gaat doen over een fotografie thema met ook hierbij passende culturele activiteiten.

We eindigen het jaar af met het thema’s “Beeldend en muziek” en we sluiten het vak en het jaar af met een eindpresentatie over jouw ontwikkeling op kunst en cultuurgebied. Heb je CKV afgerond met een voldoende dan mag je deelnemen aan het eindexamen.