Montessori Lyceum Oostpoort wint Lang Leve de Liefde Award

Het Montessori Lyceum Oostpoort uit Amsterdam heeft de Lang Leve de Liefde Award 2016 in de wacht gesleept. Tijdens het Nationaal Congres Soa* Hiv* Seks* op Wereld Aids Dag overhandigde juryvoorzitter en ambassadeur van Lang Leve de Liefde Jos Poelman de prijs aan voorzitter sectie Verzorging, Wiesje Moen en 5 leerlingen van de Amsterdamse VMBO school.
Op het Montessori Lyceum Oostpoort leren jongeren gezonde keuzes te maken in hun seksuele gedrag en respectvol omgaan met verschillen in religie, afkomst, seksuele voorkeur of identiteit’, benoemde Poelman. Soa Aids Nederland maakt, in samenwerking met Rutgers, al 25 jaar het Lang Leve de Liefde lespakket voor het voortgezet onderwijs. De Lang Leve de Liefde Award bekroont scholen die uitblinken in lessen en beleid over liefde, relaties, seksualiteit én seksuele diversiteit in het onderwijs.

Het Montessori Lyceum Oostpoort is een VMBO school met ongeveer 950 leerlingen van zo’n 60 verschillende nationaliteiten, 40% van de leerlingen zijn nieuwkomers. Deze leerlingen hebben een vluchtelingenstatus of zijn hier gekomen door gezinshereniging. Zij zitten in de Internationale Schakelklassen (ISK’s). De school heeft naast de award een tweedaagse studiereis naar België gewonnen. Op de derde plaats eindigde het Ubbo Emmius SG in Winschoten en de gedeelde tweede plaats was voor de Bernard Lievegoed School in Maastricht en het IJburg College in Amsterdam. Inzendingen zijn beoordeeld door een jury die bestaat uit professionals, werkzaam in preventie, onderzoek en onderwijs op het gebied van seksuele gezondheid.

Jury roemt structurele aandacht voor relaties en seksualiteit

Het Montessori Lyceum Oostpoort besteedt al jaren structureel aandacht aan het thema relaties en seksualiteit. De jury roemde het feit dat Het Montessori maar liefst 18 lesuren besteedt aan seksuele en relationele vorming, dat de school een duidelijke signalerings-, zorg en verwijsstructuur voor leerlingen heeft die vragen en/of problemen hebben rond relaties en seksualiteit en bovendien intensief samen werkt met de GGD Amsterdam. De jury gaf ook een compliment aan de Leerlingenraad die zich ervoor inzet dat iedereen, dus ook LHBT (lesbisch, homo, bi of transgender) leerlingen zichzelf kunnen zijn op school, bijvoorbeeld door deelname aan Paarse Vrijdag.

Lespakket Lang Leve de Liefde

Lang Leve de Liefde is het meest gebruikte, wetenschappelijk  onderbouwde en effectief bewezen lespakket  in Nederland over seksualiteit en relaties. Dit lespakket is bedoeld voor leerlingen in de tweede klas van het voortgezet onderwijs (leeftijd: 13-15 jaar). Op dit moment wordt Lang Leve de Liefde op zo’n 500 scholen in Nederland gebruikt. Zie: www.langlevedeliefde.nl en www.lesgevenindeliefde.nl. Dit jaar is Lang Leve de Liefde uitgebreid met de vernieuwde lesbrief Seksuele diversiteit en genderdiversiteit.

Jury

De inzendingen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit professionals, werkzaam in preventie, onderzoek en onderwijs op het gebied van seksuele gezondheid: Jos Poelman, ambassadeur Lang Leve de Liefde, voorzitter jury, Eduard Boer: docent lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn, Windesheim/Zwolle, Sam Meerhoff: docent Lyceum Sancta Maria in Haarlem, Suzanne Meijer, programmaleider Programma Jongeren van Soa Aids Nederland, Lisette Schutte, beleidsmedewerker Programma Jongeren van Soa Aids Nederland, Ineke Mouthaan, consultant en onderzoeker bij Rutgers.

Aanmoedigingsprijs

De jury kent een aanmoedigingsprijs toe aan drie scholen:  Nordwin College in Buitenpost  (vmbo),  School2Care in Amsterdam (vso) en  Zuiderzee College in  Zaandam (vmbo). Deze scholen laten zien dat ze weliswaar nog niet aan alle criteria voldoen, maar al wel op verschillende aspecten uitblinken als het gaat om het bevorderen van de seksuele gezondheid van hun leerlingen.

Klik hier voor de video: Lang Leve de Liefde Award 2016

Ook het dagblad Trouw heeft aandacht aan de Award besteed: Klik hier voor het artikel