D&P Basis en Kader

Dienstverlening & Producten is het “midden-profiel” waarbij leerlingen voorbereid worden op het MBO. Het profiel laat leerlingen proeven aan Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen en Techniek en stelt de keuze voor een vakrichting twee jaar uit. In die twee jaar kunnen leerlingen uitzoeken waar hun hart ligt. Leerling volgen de D&P-lessen 12 uur per week.

Dienstverlening & Producten is een heel divers profiel waar leerlingen met Office en adobe applicaties werken, maar vooral ook veel met praktijk (van de kassa tot koken en van houtbewerken tot video en het organiseren van activiteiten) bezig zijn.

Bij Dienstverlening en Producten leer je om iets moois en leuks voor een ander te maken of te doen. Je werkt vaak met je klasgenoten in groepen en je mag veel zelf ontdekken en maken. De docenten zijn hier enthousiast en helpen je graag.

We gaan activiteiten organiseren, maken mooie producten, lekkere gerechten en leren presenteren en verkopen. We maken dingen met de hand zoals een peper- en zout stelletje voor een foodtruck of een airhockeytafel voor een game event. Maar we leren ook met verschillende programma’s digitale producten te maken zoals, instructievideo’s, websites of een flyer. We oefenen op de computer om 2D- en 3D te tekenen en dit te 3D printen of te lasersnijden.

Wij werken in thema’s. In jaar 3 bieden wij de volgende thema’s aan:
1. Foodtruck. We gaan een echte foodtruck bouwen. Je gaat zelf bedenken hoe jouw foodtruck heet en wel gerecht je gaat serveren. Je bedenkt een logo, maakt een promotiefilm en je gaat zelfs je gerecht koken en presenteren tijdens een foodtruckfestival in de school. Je oefent met hospitality: het op zo’n manier ontvangen van mensen dat ze zich prettig en welkom voelen. Tenslotte ga je jouw idee voor een foodtruck ook pitchen. Je probeert dan iemand heel enthousiast te krijgen voor jou plan.
2. Festival. Je gaat zelf een festivalterrein ontwerpen voor een opdrachtgever. Je maakt een maquette en bedenkt hoe een festival er goed uit kan zien en ook veilig is. Je gaat hiervoor ook 3D tekenen en printen. Uiteindelijk presenteer jij jou idee aan een opdrachtgever.
3. Funpark. Je gaat je eigen attractie ontwerpen voor een attractiepark. Ook nu ga je jouw plan presenteren in een pitch aan de directeur van het attractiepark. Je gaat extra bekendheid proberen te krijgen door een hardloopwedstrijd in het park te organiseren. Ook ga je jou attractie promoten door het maken van een website.

Alles wat je bij Dienstverlening & Producten (D&P) leert hou je bij in een digitaal LOB-dossier. Daarin beschrijf je welke kwaliteiten je bij jezelf hebt ontdekt, wat je interessant vind en wat goed bij jou past.

Bij D&P kan je ook kiezen uit keuzevakken om meer te weten te komen over wat je interessant vind. Wij hebben veel leuke keuzevakken zoals Innovatie & Prototyping, Digispel, Actief in de Natuur, Milieu, duurzaamheid & hergebruik.

Aan het einde van de vierde klas weet je zo heel goed wat je wel en niet leuk vind en wat je kwaliteiten zijn. Dit helpt jouw om makkelijker te kiezen voor een vervolgopleiding!


Om een indruk te krijgen kan je dit filmpje bekijken.